Muovi raaka-aineena

Käytämme tuotannossamme laadukkaita raaka-aineita luotettavilta ja korkean laatutason toimittajilta. Pipelifella on käytettävissään vuosikymmenten kokemuksen tuoma laaja-alainen osaamispohja muoviraaka-aineiden jalostamisessa tuotteiksi. Meillä on käytettävissään myös Euroopan laajimpiin kuuluvan muovituotevalmistajan Pipelife International konsernin osaaminen ja resurssit tuotteiden ja tuotantomenetelmien kehittämisessä. 

Polyeteeni (PE)

Polyeteeni (PE) on maailman laajuisesti käytetyin muovi. Polyeteeni on helposti työstettävä materiaali, eikä se reagoi kemiallisiin aineisiin, joten se on erinomainen materiaali mm. muoviputkien ja kaivojen valmistamiseen. Polyeteeni jaetaan tiheytensä mukaan eri luokkiin:

 • PEL = PE-LD = Polyethylene, low density = alhaisen tiheyden PE, tiheysalue n. 910 – 930 kg/m3
 • PEM = PE-MD = Polyethylene, medium density = keskitiheyksinen PE, n. 930 – 940 kg/m3
 • PEH = PE-HD = Polyethylene, high density = korkeatiheyksinen PE, n. 940 – 970 kg/m3

Mitä korkeampi on PE:n tiheys, sitä jäykempää siitä tehty putki on. Tänä päivänä yleisin käytetty putkimateriaali on PE-HD, tiheydeltään n. 955 – 960 kg/m3. PE-HD:lla saavutetaan parhaimmat putkilta vaadittavat ominaisuudet, kuten hyvä paineenkesto, joustavuus, erinomainen hankauskestävyys ja korkea kemikaalien kestävyys.

 

PE100RC

PE100RC on PE-paineputkien valmistuksessa käytettävä polyeteenilaatu, jonka Raised Crack Resistance (RC) -ominaisuus parantaa PE100-laadun jo ennestään hyvää hitaan murtuman kestoa. PE100RC-laatu kestää paremmin pistemäisten kuormien aiheuttamaa rasitusta ja vähentää putken murtumisen riskiä erityisesti kaivamattomissa asennusmenetelmissä. 

Granulate picture

Polypropeeni (PP)

Polypropeeni (PP) on rakenteeltaan kiteinen muovi, jota voidaan käyttää raaka-aineina putkissa, kalvoissa, kuiduissa, köysissä ja levyissä. Polypropeeni kestää erittäin hyvin muiden aineiden vaikutuksia, kuten liuottimia, emäksiä ja happoja. Polypropeenit jaetaan kolmeen pääryhmään:

 • PP-h (homopolymeeri)
 • PP-r (random eli satunnaiskopolymeeri)
 • PP-b (blokki eli möhkälekopolymeeri)

PP-h pääraaka-aine on propeeni, kun taas PP-r ja PP-b valmistuksessa käytetään myös jonkin verran eteeniä propeenin lisäksi. Tämän takia PP-r:ää ja PP-b:tä kutsutaan myös kopolymeereiksi. Käytettävän eteenin määrällä voidaan vaikuttaa tärkeimpiin tuoteominaisuuksiin, esim. paineenkestoon, kimmomoduuliin sekä iskulujuuteen. PP:n tiheys on aina sama eli noin 900 – 905 kg/m³, joten PP:n tuoteominaisuuksiin vaikutetaan valitsemalla käyttökohteeseen parhaiten soveltuva tyyppi. PP-muoviputket ja -yhteet valmistetaan tyypillisesti PP-kopolymeerista, joka sisältää pienen määrän PE-muovia. PE-muovi tekee materiaalin sitkeämmäksi, parantaen tuoteominaisuuksia useissa käyttötarkoituksissa.

Granulate picture

Polyvinyylikloridi (PVC)

Polyvinyylikloridi, eli PVC on maailman yleisin kestomuovi ja sitä käytetään laajasti elintarvike-, lääke- ja rakennustuoteteollisuudessa. PVC-muovin suosio perustuu sen mekaanisten ominaisuuksien kestävyyteen. PVC-muovi on sitkeää, kevyttä ja helposti muokattava materiaali. Rakennus-tuoteteollisuudessa PVC on tyypillinen materiaali viemäri- ja kaapelinsuojatuotteissa.

PVC-muovi jaetaan kahteen eri perustyyppiin: peruspolymeereihin ja sekoitteisiin. Yleensä muoviputkivalmistaja hankkii peruspolymeerit ja sekoittaa itse raaka-ainesekoitteensa. Tällä valmistetaan paras soveltuvuus eri käyttökohteisiin. Putkisovelluksissa käytetään niin sanottua kovaa PVC:tä (PVC-U), joka takaa hyvät putkelta vaadittavat ominaisuudet:

 • jäykkyys
 • iskulujuus
 • palamattomuus
 • ”ikuinen” kestävyys 
 • PVC-muovi säilyttää ominaisuutensa myös kierrätettynä
Granulate picture

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme p. +358 30 600 2200 tai jätä yhteydenottopyyntö.

Jätä soittopyyntö

Soittopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse
Yhteydenottopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä sähköpostitse

Lataukset

Tutustu Pipelifen materiaaleihin. Jos et löydä etsimääsi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tuotteet

Pipelifen tuotevalikoima on nähtävillä tuotetietokannassa.

Usein kysyttyä

Olemme koonneet vastaukset usein kysytyille kysymyksille.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme p. +358 30 600 2200 tai jätä yhteydenottopyyntö.

Jätä soittopyyntö

Soittopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse
Yhteydenottopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä sähköpostitse