Pipelife Finland Oy:n historia

1986

Tapio Jussila saa idean putkifirman perustamisesta. Hän löytää yhteistyökumppanikseen Matti Salon, jolla on takanaan vuosien kokemus muoviputkien valmistamisesta. Hafab Oy perustetaan 30.12.1986, ja yhtiön kotipaikkana on Oulu.

 

Kuva: Perustajat Matti Salo ja Tapio Jussila 

Historia-86

1987

Yrityksen perustamisvaiheen rahoitusta haetaan Suomesta, mutta sitä ei Suomesta saada. Katseet kääntyvät erään messutapahtuman jälkeen Ruotsiin, ja Norbottenin lääninhallitus ja Statens Industriverk antavat myönteisen rahoituspäätöksen. Myös Östra Norrbottens Utvecklingsfond myöntää Hafabille avustusta, ja kuljetuksiin saadaan tukea pohjoisen sijainnin vuoksi. 

History-general

1988

Tytäryhtiö Hafab AB aloittaa toimintansa Haaparannalla valtiollisen säätiön Industricentralin rakennuttamassa, lähes 3 000 neliön teollisuushallissa. Yhtiön toiminta-alueena on kiinteistö- ja kunnallisteknisten putkien ja osien valmistus sekä näiden markkinointi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kohdemarkkinoiden ollessa Suomessa. Yrityksen tuotteita myydään suoraan asiakkaille myös puolitukkureiden kautta. Lokakuussa avataan Oulun myyntikonttori.

Kuva: Toppilan toimiston ja tehtaan alkutaipaleelta 

History-88

1990

Hafab Oy laajentaa tuotantoa Oulun Toppilaan, jossa aletaan valmistaa PVC-maaviemäreitä. Investointi huomataan pian kannattamattomaksi ja tuotantokoneet siirretään Haaparannan tehtaalle vuonna 1991.

Kuva: Ensimmäisen putkilinjan käynnistäminen Toppilassa (PVC / HT)

History-87-88

1991

Norjalainen muoviputkijärjestelmien valmistaja Mabo AS ostaa 40 prosenttia Hafab Oy:n osakekannasta. Hafab Oy ja Mabo AS aloittavat keskinäisen tuotevaihdon, ja molemmat pääsevät toistensa markkina-alueille. Hafab Oy:n tuotevalikoima laajenee, ja yhtiö saa tuekseen suuren pörssiyhtiön Norsk Hydro AS:n, joka on Mabo AS:n emoyhtiö. Hafab Oy:ssä opitaan Mabo AS:ltä uusia ja entistä tarkempia suunnittelu- ja seurantatapoja. Mabo AS:ltä saadaan myös tuote- ja laatukehitystä sekä kone- ja laitetietoutta. Matti Salo myy osakkeensa.

Kuva: Mabo AS 

History-91

1992

Hafab Oy laajentaa toimintaansa polyeteenin tuotantoon ostamalla Solarprofil Oy:n Salosta. Yhtiö valmistaa erilaisia muovisia polyeteeni- ja polypropeeniputkia. Samalla Hafab Oy:n pääkonttori siirrettään Saloon. Eteläinen sijainti nopeuttaa asiakastoimituksia samalla, kun tuotevalikoima täydentyy polyeteenituotteilla. Asiakaskunta kasvaa, ja liike-toiminta-alueena ovat kunnallis- ja kiinteistötekniikka sekä kaapelinsuojaus. Markkinastrategiana on vahvistaa Hafab-konsernin asemaa Suomen, Ruotsin ja Viron markkina-alueella. 

Kuva: 1992-1993 paikallisjohtaja Erkki Heilala Solarprofil tehtaan pihalla 

History-1992

1994

Hafab Oy aloittaa myynnin tukkuliikkeissä. Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Kesko, Onninen ja Suomen LVI-tukku. 

 

Kuva: Hafab AB, Toshiba 550tn laite 1990 luvulla 

History-1990-1995

1995

Yrityksen polyeteenin tuotantoon saadaan lisää tuotantokapasiteettia ostamalla Mellistä Bero Oy. Bero Oy:n koneet siirretään Haaparannan tehtaalle. 

 

Kuva: HT-osien pakkausta Haaparannan tehtaalla 1996

History-1996

1997

Mabo AS ostaa Hafab Oy:stä osake-enemmistön. Hafab Oy:n tuotteiden markkina-alue laajenee Norjaan. Yhtiö lisää toimintaansa ostamalla Panpark Oy:n osakekannan ja tehtaan Utajärveltä: tuotevalikoima laajenee PVC-sähköputkiin ja kaapelinsuojaukseen. Samana vuonna tehdään myös toinen yritysosto, kun Hafab Oy ostaa kaavilaisen M-Plast Oy:n. Yritysoston avulla Hafab Oy saa laajennettua polyeteeniputkien tuotantokapasiteettia ja saa uuden liiketoiminta-alueen polystyreenimuovin (ESP) valmistuksesta. Samalla yhtiö saa merkittävän markkina-aseman Itä-Suomen alueesta. Kaavin tehtaasta tulee merkittävä logistinen varasto. Kauppaan kuuluu myös M-Plast Oy:n virolainen tytäryhtiö AS Aumek Plast Oy, jonka markkina-alueena ovat Viron lisäksi Latvia ja Liettua. Tytäryhtiön nimeksi vaihtuu AS Mabo Aumek. ESP-valmistuksen vahvistukseksi perustetaan AS EPS-Plast Pärnuun. 

Kuva: M-Plast tehdas Kaavi

History-1997

1998

Hafab Oy ostaa Muovi 90 Oy:n Kempeleestä. Tällä ostolla saadaan vahvistettua kaapelinsuojauksen valmistusta. Toiminnot siirretään Kempeleestä Panpark Oy:n yhteyteen Utajärvelle.

History-1998

1999

Pipelife International Holding ostaa Mabo AS:n koko osakekannan ja Hafab Oy:stä tulee osa maailmanlaajuista Pipelife-konsernia. Kyseessä on liiketoiminnan, toimintatapojen sekä -kulttuurin kannalta suuri muutos. As Mabo Aumek muuttuu Pipelife Eesti AS:ksi. Panpark Oy ja Muovi 90 Oy fuusioidaan Hafab Oy:hyn ja Bero Oy puretaan. Yrityksen pääkonttori siirtyy takaisin Ouluun.

Kuva: 110 salaojaputket tehtaan pihassa

History-1999

2000

Hafab Oy:n nimi muuttuu Pipelife Finland Oy:ksi ja Hafab AB:stä tulee Pipelife Hafab AB ja kaavilainen M-Plast Oy:stä Pipelife M-Plast Oy.

Kuva: Pipelife Hafab AB tehdaskuva 2000

History-hafab 2000

2001

Pipelife International ostaa Pipelife Finland Oy:n osakekannan. Kimmo Kedonpää aloittaa yrityksen toimitusjohtajana. Kedonpää aloittaa Leadership-koulutuksen, jossa opitaan uudenlaista johtamistapaa. Työtä aletaan tehdä tiimeissä, ja kaikki työntekijät otetaan osaksi yrityskulttuurin muutosprosessia.

Kuva: Kimmo Kedonpää Pipelifen ensimmäisissä henkilökunnan koulutustilaisuuksissa

History-2002

2002

EPS-toiminnot myydään Thermisol Oy:lle. Pipelife Finland Oy:n toimintaa aletaan toteuttaa yrityksen arvojen pohjalta. Tärkeimmäksi arvoksi määritellään lupausten pitäminen. Luotettavuuden ja toimintavarmuuden lupausten vuoksi Pipelife Finland Oy erottautuu kilpailijoistaan ja parantaa asemaansa markkinoilla. Utajärven tehdas palkittaan koko konsernin parhaana tehtaana ja Haaparannan tehdas kolmanneksi parhaana. 

Kuva: Utajärvi tehdaskuva 2006

History-2002

2004

Pipelife Finland Oy ostaa Propipe Oy:n Iistä. Toiminta laajentuu kiinteistökohtaisiin jätevesien puhdistusjärjestelmiin. 

 

Kuva: Propipe vuodelta 2004

History-2004

2006

M-Plast Oy myydään pääomasijoittajille. Samana vuonna otetaan käyttöön oivallustoiminta. Sen taustalla on toimitusjohtaja Kimmo Kedonpään ajatus siirtää päätäntävaltaa sinne, missä työ tehdään. Oivallustoiminta takaa jokaiselle työntekijälle vaikuttamismadollisuuden työhönsä ja kannustaa ihmisiä osallistumaan oman työnsä ja toimintaympäristönsä kehittämiseen. 

Kuva: Oivallustoiminnan aloitus

History-2006

2009

Pipelife Finland Oy laajentaa toimintaansa kaivotuotantoon ja PE-hitsaukseen avaamalla uuden tehtaan Joensuuhun. Samana vuonna Pipelife Finland Oy siirtyy sähköisen liiketoiminnan aikaan ja yrityksessä kehitetään uusia ja henkilökohtaisempia kanavia kuluttajien ja avainyhteistyökumppaneiden kohtaamiseen. 

Pipelife osallistuu ensimmäistä kertaa Suomen Great Place to Work -vertailuun sijoittuen sijalle 11.

Kuva: Joensuun tehtaan avajaiset 2009

History-2009

2011

Pipelife Finland Oy ostaa Finnflex Oy:n liiketoiminnan Liperistä. Näin Pipelife Finland Oy saa laajennettua sähköasennusputkien tuotevalikoimaansa esikaapeloiduilla putkijohdoilla.

Samana vuonna Pipelife Finland Oy palkitaan Euroopan parhaana kuuntelijana Great Place to Work Europe -kilpailussa. Pipelife osallistuu myös Suomen Great Place to Work -vertailuun sijoittuen sijalle 3.

Kuva: Esikaapeloitujen putkijohtojen ensimmäiset tuotekuvat vuodelta 2011

History-2011

2013

Propipe Oy sulautuu Pipelife Finland Oy:hyn. 

Pipelife sijoittuu Suomen Great Place to Work -vertailussa sijalle 4.

Kuva: Pipelife on ollut monena vuonna alan messulla mukana. Kuvassa Yhdyskuntatekniikkamessuilla vuonna 2013

History-2013

2015

Pipelife Finland Oy laajentaa toimintaansa Jyväskylään, kun uusi kaivoyksikkö aloittaa toimintansa. 

Pipelife osallistuu Suomen Great Place to Work -vertailuun sijoittuen ensimmäistä kertaa sijalle 2. Samana vuonna Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää Pipelifelle Työelämäpalkinnon.

Kuva: Työelämäpalkinto juhlagaala 2015

History-2015

2016

Pipelife Finland Oy ostaa enemmistöosuuden Keravalla sijaitsevasta Talokaivo Oy:n osakekannasta, ja laajentaa näin markkinaosuuttaan pääkaupunkiseudulla. Talokaivo Oy jatkaa liiketoimintaansa itsenäisenä yhtiönä, joka valmistaa kaivoja ja pumppaamoja. Keravan myyntitoimisto avataan.  

Kuva: Talokaivo Keravan toimipiste

History-2016

Lataukset

Tutustu Pipelifen materiaaleihin. Jos et löydä etsimääsi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tuotteet

Pipelifen tuotevalikoima on nähtävillä tuotetietokannassa.

Usein kysyttyä

Olemme koonneet vastaukset usein kysytyille kysymyksille.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme p. +358 30 600 2200 tai jätä yhteydenottopyyntö.

Jätä soittopyyntö

Soittopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse
Yhteydenottopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä sähköpostitse