RAAHEN UUSI BETONIPUMPPAAMO KULJETTAA JÄTEVEDET KÄSITTELYLAITOKSELLE

Kohteen tiedot

Urakoitsija Maanrakennus E.Majava Oy

Loppuasiakas Raahen Vesi Oy

Raahessa 70-luvulla rakennettu vanha jätevesipumppaamo oli tullut elinkaarensa päähän ja piti vaihtaa uuteen. Pumppaamon rooli Raahen jätevesien käsittelyssä on merkittävä, sillä se johdattaa päivässä keskimäärin 2500-5500 kuutiota jätevettä käsittelylaitokselle puhdistettavaksi. Pipelife valikoitui kohteen pumppaamotoimittajaksi.

– Meidän vesihuoltotiimi otti haasteen vastaan ja alkoi miettimään kohteen kokonaisvaltaista rakennesuunnittelua ja pumppaamon teknistä toteutusta. Suunnittelu tehtiin tiiviissä yhteistyössä tilaajan kanssa, jotta löydettiin ratkaisu, mikä täyttää kohteen tarpeet ja asiakkaan omat standardit, kertoo Pipelifen vesihuollon asiakasvastuupäällikkö Jaakko Kiiskilä.

Kohteeseen asennettiin Pipelifen ensimmäinen betoninen jätevesipumppaamo. Betoni valikoitui materiaaliksi asennuspaikan haastavien olosuhteiden vuoksi.

– Kohteessa korkea pohjavesi ja suuret vesimäärät toivat oman haasteensa toteutukselle. Pyörittelimme eri materiaalivaihtoehtoja suunnittelupöydällä ja päädyimme betonirakenteeseen säiliön osalta. Betoni materiaalina poisti pumppaamon ankkuroinnin tarpeen, kertoo Kiiskilä.

Betoninen pumppaamo oli myös Raahen vedelle uusi toteutustapa.

– Olen ollut alalla reilut parikymmentä vuotta ja tähän mennessä pumppaamot on toteutettu lasikuitu tai PEH-säiliöinä. Betoninen pumppaamo oli uniikki ratkaisu vähän meille kaikille, mutta materiaalivalintaa puolsi betonin kestävyys, paksut seinämävahvuudet ja se, ettei siihen tarvita erillistä ankkurointia. Betoniin on myös helppo kiinnittää pumput ja kannakoida putket, sekä päivittää tekninen laitteisto, jos siihen vuosien saatossa tulee tarvetta, kertoo Raahen Veden toimitusjohtaja Esa Seppänen.
 

Asennus vaati monen osaajan yhteistyötä

Pumppaamon asennus vaati monen osaajan työpanoksen. Suunnittelu, tekninen toteutus ja käyttöönotto tehtiin Pipelifen ja Raahen veden asiantuntijoiden tiiviissä yhteistyössä. Valvojana kohteessa toimi Raahen Veden vesihuoltoinsinööri Jussi Lumiaho. Urakoitsijana kohteessa toimi Maanrakennus E.Majava Oy.

– Kohteeseen tehtiin teräsponttituenta kaivannon ympärille. Kun kaivanto oli saatu määräsyvyyteen ja oikeaan korkoon, asennettiin betonielementit paikalleen. Sen jälkeen täytettiin kaivannon pohjaa, jotta Pipelifen porukka pääsi asentamaan pumput ja putket elementin sisään, kuvailee työmaapäällikkö Jukka-Pekka Mikkilä Maanrakennus E.Majava Oy:stä.

– Kun pumppaamo oli saatu valmiiksi, vuorossa oli kohteen viimeistely ja uuden pumppaamon liittäminen verkostoon. Liittäminen oli hidasta, sillä pelkästään painelinjan tyhjentämisessä meni neljä tuntia. Lopulta saimme tehtyä liitokset onnistuneesti ja seuraavana päivänä purimme vanhan pumppaamon pois, jatkaa Mikkilä.

– Käyttöönotto oli laajuutensa vuoksi haastava, mutta hyvillä ennakkovalmisteluilla pystyimme yhdessä saavuttamaan tavoitteet. Saimme yhteistyössä urakoitsijan ja asiakkaan kanssa otettua pumppaamoon käyttöön ilman ylivuotoja, iloitsee Pipelifen vesihuollon projektipäällikkö Onni Töyrylä.
 

Toimiva yhteistyö

Raahen vedellä on jo vuosikymmenten kokemus Pipelifen kanssa tehdystä yhteistyöstä. Yhteistyö sujui tässäkin projektissa.

– Yhteistyö projektissa on sujunut hyvin. Kaikki asiat on ratkenneet yhdessä keskustelemalla. Jaakko ja Onni ovat tuoneet Pipelifelle selkeästi uudenlaista osaamista ja ovat ammattimiehiä jätevesi- ja pumppaamopuolella. He osaavat työnsä hyvin ja on voitu luottaa, että hommat hoituvat, kehuu Seppänen.

– Hanke oli kokonaisuutena mielekäs. Betoni raaka-aineena oli uusi, joten toteutuksesta saatiin monia oppeja tulevaisuutta varten ja seuraavaan projektiin olemme jälleen paljon viisaampia. Mielellään tehdään vastaavia projekteja lisääkin, pohtivat Kiiskilä ja Töyrylä.

Jaa sivu:

Lisätietoja

Contact image FI

Jaakko Kiiskilä

Avainasiakaspäällikkö

+358407191100

Contact image FI

Onni Töyrylä

Projektipäällikkö

+358408378595

Lataukset

Tutustu Pipelifen materiaaleihin. Jos et löydä etsimääsi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Tuotteet

Pipelifen tuotevalikoima on nähtävillä tuotetietokannassa.

Usein kysyttyä

Olemme koonneet vastaukset usein kysytyille kysymyksille.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme p. +358 30 600 2200 tai jätä yhteydenottopyyntö.

Jätä soittopyyntö

Soittopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä puhelimitse
Yhteydenottopyyntö Pipelifelle
Otamme sinuun yhteyttä sähköpostitse